top of page

JUKKA SUHONEN - kauniita tarinoita ihmisen kärsimyksestä

Jukka Suhonen on joensuulainen kuvataiteilija. Hänen teoksensa pysäyttävät ihastelemaan värikirjossaan ja teknisessä akrobatiassaan, ja lopulta vakavoittavat ihmisen ihmisyyden äärelle. 


Suhonen kertoo vierastavansa sanaa inspiraatio.


“Pikemminkin on kyse säännöllisestä työskentelystä ja työhön keskittymisestä. Elämällä elämää, olemalla avoimessa kontekstissa ihmisten parissa ja yhteiskunnassa, ovat asioita, jotka saavat minut tekemään kuvia. Siis ilmaisemaan. En aina pysty olemaan optimisti ja tietty kokemus ulkopuolisuudesta on leimannut omaa olemista ja ajattelua sekä taiteen tekemistä.”


Jukka Suhonen kertoo olleensa kiinnostunut taiteilijan urasta jo hyvin nuorena. Hän käytti aikaansa piirtäen ja tekemällä erilaisia maalauskokeiluja, lukemalla taiteilijaelämänkertoja ja kansalaisopiston kursseilla maalaten. 


 “Koin samaistuvani moniin ekspressionistisiin taiteilijoihin. Emil Nolde, van Gogh, Yrjö Saarinen ja Mauno Markkula, muutamia mainitakseni. Lukion aikana päätös hakea taidekoulutukseen vahvistui. Hain Kankaanpään taidekouluun ja pääsin sisään. Lyhyen kolmen vuoden koulutuksen jälkeen olin taidemaalari ja kaiken alussa.”


Suhonen tunnetaan myös 14 vuoden ajalta Joensuun Taidemuseon näyttelymestarina. Nykyään hän keskittyy vain taiteen tekemiseen, jossa hän kokee saavansa vaikutteita monista eri lähteistä, kuten kirjoista, elokuvista, musiikista, uutisvirrasta. Myös sosiaaliset kontaktit ovat merkittävässä osassa. “Unelmani on tehdä hyviä teoksia ja kehittyä työssäni.”




Maalaus on nimeltään ”Budhha Blues” vuodelta 2021 on maalattu akryylilla kankaalle ja on kooltaan 130x100 cm. 

“Kun tein tuota maalausta elin samaan aikaan raskaita aikoja. Vaimoni teki kuolemaa sairastettuaan 8 vuotta rintasyöpää. Tuolloin kaiken surun ja hämmennyksen keskellä saatoin ajatella ettei ole olemassa mitään jumaluuksia. Elän ateistina ja taiteilijana ja tuon samaan kuvaan musiikkityylin ja uskonnollisen hahmon, joku saattaisi pitää tätä hyvin ristiriitaisena. Vaikka teoksen takana on synkähkö tausta, olen käyttänyt kirkkaita esteettisiä värikontrasteja. Ehkä värien käyttö tuo kuitenkin toivoa?”

 

Jukka Suhosen teoksia on ollut nähtävillä vuoden 2024 aikana jo Savonlinnan Galleria Villa Suruttomassa, Lahden Galleria Uudessa Kipinässä ja Jyväskylän Galleria Beckerissä. Tulevat näyttelyt on esillä heinäkuussa Galleria KUBUssa Kemiönsaaressa ja syyskuussa Espoon Galleria Aarnissa.







53 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page