top of page

PIRJO TIKKINEN - outoa taidetta rajan tuntumasta

Päivitetty: 16. toukok.


Pirjo Tikkinen on Parikkalassa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Taiteen tekemisessä hän inspiroituu luonnosta, vuodenajoista, valoilmiöistä, väreistä ja niiden alituisesta vaihtumisesta. Tyrjänjärven rannalla, Pirjon ateljeen ikkunoista avautuu järvimaisema, vastaranta on Venäjää. Rajanaapurin ilmeen muuttuessa, myös paikkakokemus on muuttunut. Teoksiin tallentuu hetkittäin “majakanvartijan” merkinnät, ja taide toteuttaa tehtäväänsä aikansa kuvana.


“Aloitin taideharrastuksen jo 1980-luvulla työskennellessäni terveydenhoitoalalla. Aluksi osallistuin erilaisiin harrasteryhmiin ja koska taiteen tekeminen kiinnosti aina vain enemmän, lähdin opiskelemaan sitä. Aluksi Etelä-Karjalan ammattiopistoon kuva-artesaaniksi. Jatkoin sieltä Saimaan ammattikorkeakouluun kuvataiteilijaksi ja koska opiskelun imu vei mennessään, suoritin siellä vielä ylemmän korkeakoulututkinnon. Kuvataiteen opiskelu oli ihanaa!”


Ahnaus on sana, jota Pirjo Tikkinen käyttää kuvatessaan taiteilijuutensa intentiota. Hänen monipuolisuutensa näkyy myös Taikon valikoimassa, sillä osaaminen ja luomistyö sallii niin keraamisen veistämisen, maalaamisen, valokuvauksen ja monenlaiset kokeilut ilman turhia rajoitteita. 

“En halua pitäytyä yhteen tekniikkaan, vaan annan aiheen määrätä käytetyn työskentelytekniikan.”



Liminaalitila rajalla” - 2022 | Maalaus | Akryyli - Koko: 55 x 100 x 3.5 cm


“Kiinnostuin käsitteestä liminaalitila, se on antropologiassa määritelty välitilaksi, kynnyksellä olemiseksi. Liminaalisuus on nykypäivälle ominainen piirre, joka voi näyttäytyä kaaoksena, mutta myös uutta luovana muutosvaiheena.

Liminaalitila on tila siirtymien välissä, mutta tilaa ei voi kuitenkaan leimata täysin vakaaksi. Sitä hallitsee epävakaus, asioiden epäsopusuhta. Liminaalitilan voi ajatella olevan asuttava ja kenties pysyväkin tila, mutta tilaan liittyy aina tiettyä levottomuutta, paikattomuutta. Liminaalitilaan liittyy aina kasvua ja muuttumista uudeksi."



Vaikka Pirjo Tikkisen taidetyö pysäyttää kummaksumaan nykymaailman rajallisuutta, hiljaisuutta, ja jatkumisen mahdollisuuksia, pyysin häntä kertomaan unelmistaan. Pirjo vastasi:

“Haluan jatkaa työskentelyä taiteen parissa hamaan tulevaisuuteen, osallistuen näyttelyihin, inspiroituen aina uudelleen ja uudelleen eri tekniikoista ja niiden hyödyntämisestä työskentelyssäni. Taiteilijahan ei jää koskaan eläkkeelle.”


Muista pyytää etukoodi ostoksiisi Taikossa Mirai Homesilta!



16 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page