top of page

SAMI RISSANEN - “Joskus meri on mielessäni, mutta se katoaa.”

Päivitetty: 30. toukok.

Haastattelin taidemaalari Sami Rissasta. Hänellä tuntuu olevan kiire, mutta lyhyissä vastauksissa on koko totuus minulle. Taiteilijan sanat ovat hänen teostensa näköisiä, itsevarmoja ja moniulotteisia.


Rissanen valmistui taideteollisesta korkeakoulusta, Helsingistä vuonna 1997. Olin tuolloin itse pian pyrkimässä taideuralleni, ja muistan saman 90-lukulaisen tylyn, mutta lohdullisen tunnelman taidekorkeakoulujen käytäviltä, mikä on aistittavissa Rissasen teoksista.


Sami Rissanen on urallaan syvästä mielenkiinnosta ja tarpeesta ilmaista itseään taiteen kautta. Häntä haastatellessa tulee mieleen jakaa kaikki tekijät kahteen ryhmään: niihin, jotka haluavat olla taiteilijoita, ja niihin, jotka ovat, ja joilla ei ole onneksi muuta vaihtoehtoa. Rissanen kuuluu tietysti jälkimmäiseen. Nämä tekijät ovat minulle profeettoja. Joskus he ovat sitä tietoisesti, välillä tietämättään. 



Paluu sienisaarelle vuodelta 2022 ( akryyli ja hiili kankaalle, 80x100)


Pyysin taiteiljaa valitsemaan itse teoksen blogiin. Tarina taustalla on suuri, mutta kertomus lyhyt.

“Paluu sienisaarelle-teos on aika tyypillinen maalaukseni. Siinä on abstrakteja muotoja ja vettä. Joskus meri on mielessäni mutta se katoaa. Jäljelle jää mahdollisesti muutama vesipisara.”


Rissanen toteaa, että teosten materiaalit ja sävyt ovat muuttuneet vuosien varrella. “Joskus masentavalla 80-luvun lopulla ja 90- luvulla, värimaailma oli aika harmaan sininen. Taisi oman elämän tapahtumat ja tilanteet vaikuttaa. Nykyään maailmaani on saapunut jopa oranssi ja vaaleanpunainen... Kuvataiteilijana yritän säilyttää nuo värit… Maalaustaiteen tekemisessä inspiroi ehkä eniten semi-suunnittelemattomuus ja tulos, mikä ei ole ikinä se minkä mahdollisesti alussa mielessään näki..”




Hänelle, jota en koskaan kohdannut 2024 (Sekatekniikka kankaalle, 80x100 cm). Teoksen voi hautessaan ripustaa ylösalaisin.


Rissanen työskentelee Suomen etelässä, kotonaan. Hän sanoo kaipaavansa välillä ympäristönvaihdosta. Taikosta löytyvästä kattauksesta on saatavilla mielikuvituksellisia näkymiä musiikin maalaamista mielenmaisemista ja kohtaamattomista kohtaamisista. Joskus teokset jättävät katsojalleen mahdollisuuden ripustaa maalauksen vuodenaikojen vaihtuessa ylösalaisin. Tutustu Sami Rissasen värikkääseen maailmaan Taikon sivuilla. Etukoodin ostoksille voit tilata ottamalla meihin yhteyttä.


55 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page